[...] jego rozpuszczalności. Jesli zależy komuś na dobrej biodostepnosci magnezu, powinien używac form z pominięciem tlenku. A czy już właczy do diety asparaginian, glicynian, czy chlorek, czy mleczan, nie ma wiekszego znaczenia. Swego czasu gdy na rynek wchodziło ZMA, a potem chelaty albionu dalismy sobie wmówić iz tylko chelatu nadają się do tego bu [...]
[...] z jego faktyczną zawartością w ustroju. Istnieje kilka badań oceniających wchłanialność niektórych organicznych i nieorganicznych soli magnezu, takich jak tlenek, węglan, chlorek, mleczan, cytrynian, asparaginian, taurynian, jabłczan, glicynian – chelat aminokwasowy, glukonian. Większość z tych badań nie jest powtarzalna, co wynika z różnej [...]
Co do magnezu, polecam przeczytać ten artykulik http://www.igya.pl/srodki-lecznicze/suplementacja/536-zdrowotne-wlasnosci-chlorku-magnezu-delbet.html sporo tam jest bzdur, ale jednak większość to prawda. Taki chlorek kosztuje 7 zł na rok.
[...] sodu. Mniej solić ! Potas(K) Pożywienie w nieprzetworzonym stanie jest bogatsze w potas niż w sód. Stosowana obecnie technologia żywności odwróciła te proporcje. Sól (chlorek sodu) jest świetnym konserwantem, toteż producenci żywności dodają sól niemal do wszystkiego. Z tego też powodu duże ilości soli, a zatem i sodu (jako składnika soli) [...]
[...] czy kilka paczek :-D ALA w jakich porach łykasz i jakie dawki? Magnez to lepiej w postaci organicznej(mleczan, cytrynian), ma największą przyswajalność, około 90%, gdzie chlorek około 30%. Seba ja podobnie jak Mizer , przed treningiem z suplami 200mg i po siłowy a przed cardio z bcaa rowniez 200mg a co do magnezu , to wg mnie dla mnie [...]
Goldberg , musi myc odpowiednia podaż magnezu do potasu , czesto potas gra tu główna role i przez niego sa skorcze do tego brak soli Potas biorę chlorek potasu i dla mnie ta forma najlepiej uzupełnia moje niedobory, robiłem dużo badań magnezu i potasu jak brałem różne formy tych minerałów przy chlorku potasu i Jabłczan magnezu poziom miałem na [...]
Sam kupuje odczynniki chemiczne i robię sobie mieszanki, a to z cytrynianu magnezu, chleorku potasu itp. różnica jest tylko taka, że nie płacisz za firmę, która upakuje to w kapsułkę. No i oczywiście trzeba to umiejętnie dawkować. kwas askorbinowy to kwas askorbinowy chlorek sodu to chlorek sodu. Nie ważne czy spożywczy czy do dróg
[...] niskich wartości następuje nadmierne wydzielanie kwasu solnego. Zjawisko to jest spowodowane bezpośrednim pobudzeniem wydzielania gastryny przez powstałe odpowiednie sole (chlorek wapniowy lub magnezowy) albo pobudzeniem pośrednim, związanym z alkalizacją bliższego odcinka jelita cienkiego. Podniesienie pH powyżej 5 całkowicie hamuje aktywność [...]
[...] przez te same receptory. Wapń w ten sposób wypiera magnez, tworząc jego niedobory. Najlepszym rozwiązaniem byłaby rezygnacja z soli, bądź sięgnięcie po sól dietetyczną (chlorek potasu), chociaż chlor wykazuje właściwości kwasotwórcze oraz również odpowiada za niektóre problemy. Dietę, jeżeli poprawisz oraz będziesz odpowiednio urozmaicał, bo [...]
Natasha Campbell-McBride - C.D. – W Irlandii przed wprowadzeniem pszenicy nie było celiakii czy też schizofreni. Po ich wprowadzeniu wybuchła epidemia tych chorób – Napady padaczki możę powodować uszkodzenie nerek lub wątroby, zaburzenia elektrolityczne, niski cukier, niedotlenienie, niski wapń we krwii, objawy odstawienia leków, zaburzenia [...]